Mormors Mat & Bak

Ursprunget och grunden till dagens mat och bak

Rotmos med rimmad kokt fläsklägg

Publicerad 2012-09-23 19:48:40 i Allmänt,

En klassiker i svensk husmanskost
Rotmos
Detta behöver du till 4 port.
1 kålrot ungefär 700 g
8 medelstora potatisar (mjöliga)
1-2 morötter, för att ge en fin färg på moset
Skölj och skala rotfrukterna, skär i mindre bitar
Sätt på kålroten i lättsaltat vatten koka i ca 30 minuter.
Tillsätt potatis och morötter koka tills allt är mjukt ca 15-20 min.
Häll av vattnet och mosa med potatispress eller elvisp. Späd med spad från fläskläggen.
Smaka av med salt och peppar.
 
Kokt rimmad fläsklägg

Beräkna minst 1kg lägg med ben till 4 port
Koka upp vattnet och lägg i köttet,vattnet ska täcka köttet.
Skumma ordentligt och tillsätt
1 gul lök i klyftor
4 vitpepparkorn
4 kryddpepparkorn
2 lagerblad
 
Sjud köttet under lock på svag värme tills det är mört ca 2 timmar
Ta upp läggen ta bort svål och ben dela köttet i mindre bitar.
Servera med rotmos och senap.
Buljongen blir grunden till en god soppa
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela