Slottstek
Den klassiska söndagssteken som vi fick varje söndag , skam till sägandes, till leda.
Söndagsmiddagen var helig, då träffades hela familjen, åt, pratade, umgicks med spel och samtal.
Slottsteken fick sin speciella smak av anjovis sirap och ättiksprit
Det här behöver du
Man kan ta vilket benfritt oxkött man vill.
Morötter ett par stycken, en bit rotselleri, en gul lök
Kryddpeppar lagerblad en kvist timnjan
Anjovis, några stycken
Ättikssprit 1/2 -1 msk
Sirap 1 msk
En buljongtärning
Vinbärsgele och vispgrädde
Gör så här:
Salta och peppra köttet
Bryn det runt om och lägg det i en stekgryta med rotsaker och kryddor
Fyll på med buljontärning och vatten,anjovis ättika och sirap
Låt sjuda ca 1 tim eller tills köttet är mört.
Sila ifrån buljongen och red med Maizena, smaka av med grädde och vinbärsgele
Servera köttet i skivor med kokt potatis grönsaker sås och vinbärsgele
